Urejeni ali neurejeni, to (sploh) ni vprašanje

Avtor: Alex Gregorič

Ko se podate v svet govorništva, javnega nastopanja, ali pa ste zgolj udeleženi v vsakdanjih priložnostih poslovnega sveta (sestanki, predstavitve), se določenim pravilom vedenja ne morete izogniti. Namenjena so predvsem temu, da so vaša sporočila bolj učinkovito predana, slišana. To je tudi glavni namen govora, nastopa – predati sporočilo.

Nabor dogovorjenih pravil vedenja, ki so dejansko bolj priporočila kot zapovedi, je nastal po izkušnjah naših prednikov. Marsikatero od »pravil«, ki jih uvrščamo v polje bontona, so kasneje tudi znanstveno potrdili; npr. dejstvo, da je neverbalni del komunikacije (videz, govorica telesa, glas, način govora ,…) izjemno pomemben, je bilo predmet študij profesorja psihologije Alberta Mehrabiana. Dobrih praks in preverjenih priporočil pa se je smiselno držati, saj nas učenje zgolj na lastnih napakah lahko drago stane.

Torej, eno od teh priporočil (»pravil«) pravi, da moramo biti vedno urejeni. Kaj to pomeni?

Vedno moramo poskrbeti, da smo trenutku, priložnosti, kraju in občinstvu primerno urejeni. Poslovna obleka za moške in kostim za dame sta ustrezni rešitvi, ko bomo govorili na svečanem slavju podjetja ob dvajsetletnici uspešnega delovanja. Taista obleka ali kostim pa lahko delujeta neprimerno ali celo preveč vzvišeno, če je naša naloga spregovoriti na odprtju poletnih športnih iger podjetij iz naše branže. Kljub temu velja, da je bolje biti preveč urejen kot premalo. Še vedno lahko snamemo kravato, slečemo suknjič in zavihamo rokave. Da, moški nosimo srajce z dolgimi rokavi pod suknjičem. Tudi dame lahko slečejo zgornji del kostima, s seboj pa imajo gotovo tudi kakšne čevlje z nižjo peto.

S svojimi oblačili kažemo odnos do vsebine nastopa, občinstva, dogodka in sebe nasploh. Naša podoba vpliva na to, kako nas dojemajo drugi, vpliva pa tudi na naše lastno dojemanje samega sebe. Ko smo primerno urejeni, smo bolj samozavestni, bolj pogumni, treme je manj.

Pred naslednjo priložnostjo zato pomislite pred koga boste stopili, potem pa se trenutku primerno tudi (malo bolj) uredite.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Zadnji prispevki
Naša trenerka
Jasna Štamcar
Naš trener
Alex Gregorič

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke