Avto na mleko, ali zakaj je izgovarjava pomembna

Da, pravilno ste prebrali. Avto, ki gre na mleko, in izgovarjava namesto izgovorjava. Naj vam zaupam, kako je oboje povezano.

Lani jeseni smo imeli večje usposabljanje prodajnih svetovalcev avtomobilske znamke Hyundai. Odlično sodelujemo že več let, zato tudi dobro poznam njihovo prodajno paleto različnih modelov osebnih vozil. Ta trenutek so edina avtomobilska znamka na svetu, ki ima v svoji ponudbi pogonske agregate, torej motorje, na vse trenutno aktualne energente (bencin, dizel, elektrika, vodik) in njihove kombinacije, torej hibride. Za prodajne svetovalce je to plus. Očitno pa nekaterim to ni dovolj.

Prodajni svetovalci, in nekaj svetovalk med njimi, so morali profesionalnim igralcem v vlogah kupcev prodajati na različne scenarije. Igre vlog smo tudi posneli. Že med izvajanjem teh vaj me je »sezulo«, ko sem slišal, da gre po novem njihov Tucson tudi na mleko. No, ne samo na mleko, saj je »MILK-HYBRID«, pa vendar. Seveda sem pomislil, da je to ali revolucija, ali pa … napaka. Ja, to drugo je bilo, napaka.

Šlo je za nerodno izgovarjavo angleške skovanke mild hybrid. Namesto mild je prodajna svetovalka, ki je morala predstaviti vozilo, nerazločno izgovarjala to angleško besedo, tako da se je slišalo kot milk. Tako je iz blagega hibrida nastal »mlečni hibrid«. Tudi naslednji dan, ko smo si vsi skupaj ogledovali in analizirali posnetke, smo se na ta račun kar nasmejali. Za Slovenijo bi bil avto na mleko kar zanimiv. Gotovo bi si ga omislili vsi, ki se ukvarjajo s pridelavo mleka.

Kaj se lahko iz tega naučimo? Izgovarjava je pomembna! Da, izgovarjava, ne izgovorjava. Tu ne gre za napako. Lahko preverite v SSKJ2.

Torej, če spremenimo samo en glas v besedi, se lahko povsem spremeni ne samo pomen te ene besede, ampak vsega, kar želimo sporočiti.  V manj formalnih interakcijah in takrat, ko je vključenih manj ljudi, se hitro popravimo, dogovorimo, ipd. Pravilna izgovarjava pa je posebej pomembna takrat, ko nagovarjamo večje skupine ljudi. Večja kot je skupina, manj je možno in verjetno, da nas bodo popravili, da se bomo sporazumeli, ampak bodo enostavno slišali napačno. Zaradi naše napake, naših »lenih ust«, lahko pokvarimo sicer dobro pripravljeno predstavitev.

Kaj storiti? Vaja dela mojstra, mojster pa vajo. Mi vam predlagamo – pridite na tečaj CELI, od glave do pet, na katerem vas profesionalna trenerka nauči odličnih vaj za pravilno izgovarjavo. Predvsem pa se naučimo izogniti takim nerodnostim tudi tako, da uporabimo nam bližje besede in glasove, na primer namest mild hybrid kar slovenski blagi hibrid. Prav v redu se sliši.

Pridite, lahko se prijavite kar tukaj.

Alex Gregorič, trener komunikacije

P. S. Vem, tudi meni je bila izgovarjava najprej nenavadna beseda, a je pravilna. O lepih slovenskih besedah, ki jih premalo uporabljamo, pa v enem od naslednjih razmišljanj.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Zadnji prispevki
Naša trenerka
Jasna Štamcar
Naš trener
Alex Gregorič

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke