Ste tudi vi edinstveni, individualni, unikatni? Tako kot vsi ostali?

Kako začeti svojo predstavitev, govor ali nastop tako, da ne boste kot vsi ostali

Vsi, ki smo že kdaj morali spregovoriti pred skupino ljudi, opraviti poslovno predstavitev, morda govor na lokalni prireditvi, ali pa zgolj razložiti svoj pogled na roditeljskem sestanku, smo že pomislili: “Joj, kako naj začnem?”

Tudi na naših treningih retorike in komunikacije ZMOREM, udeleženci izpostavijo zadrego z uvodnimi besedami. Vprašam jih kaj naredijo, kaj izberejo. “Ja kaj, tako naredim, kot to običajno naredijo vsi – lepo pozdravim, se zahvalim za besedo, …” je najbolj običajen odgovor.

Morda tudi vi sledite uveljavljenim načinom. A priznajte, s takimi začetki, s takimi uvodnimi besedami, nagovori, zelo težko pritegnete svoje občinstvo. Kaj lahko storite?

Lahko ste “domiselni” tako, da sledite nečemu, kar trenutno počnejo vsi. Ker je to moderno, ker si je to nekdo izmislil … Kot so na primer to zimo mnogi kazali razgaljene gleženjčke pri temperaturah pod ničlo. Zgoraj bunde, kapuce, rokavice … spodaj pa nizki športni copatki, nizke nogavičke.

Od povsem nekritičnega sledenja domislici, ki je povsem v redu za toplejše dni, in kraje, na dolgi rok ne boste imeli veliko. O tem lepo repa primorski hangsta reper Smaal Tokk v svoji pesmi En in edini, v kateri ugotovi, da v svoji želji po edinstvenosti, unikatnosti in individualnosti hitro postanemo podobni vsem drugim, ki želijo biti prav taki.

Imate pa na voljo druge možnosti, ki zahtevajo nekaj več truda in poguma. Ko gre za uvodne besede, nagovor, se na treningu veščin prepričljivega in samozavestnega nastopa ZMOREM vedno potrudim udeležence opogumiti, da posežejo po bolj premišljenih načinih.

Običajni začetki (predstavitev, govorov …)

Predstavljajte si, da ste v predavalnici ali sejni sobi svojega podjetja. Vse je pripravljeno za začetek strokovnega seminarja. Okoli vas je kup sodelavcev, ki navidezno zdolgočaseno čakajo na začetek. Predavatelj vstopi in vas nagovori:

»No, lepo vas je videti. Vesel sem, da smo se zbrali. Kako ste kaj? V redu? No, pa začnimo. Najprej bi vas lepo pozdravil in rad bi se zahvalil gospodu Janezu Novaku, da me je povabil v vašo sredino, da izvedem ta pomembni seminar. Upam, da bo današnje predavanje za vas zanimivo kljub lepemu vremenu zunaj (ha, ha), saj bom predstavil veliko novosti v zvezi z …«

Povejte po pravici. Je to začetek, so to uvodne besede, kakršne v veliki večini primerov pričakujete? So to besede in uvod, ki jih večinoma slišite? In kako se odzovete? Kako se odzovejo vaše kolegice, kolegi?

Velika večina predstavitev, seminarjev, govorov in nastopov se začenja tako, kot pričakujemo. Prav zato nas tudi ne pritegnejo že takoj od začetka. Kar pa je izjemnega pomena. Če vas nekaj ne pritegne takoj, je velika verjetnost, da boste tudi v nadaljevanju sledili z manjšim zanimanjem. Misli vam bodo enostavno tavale malo sem, malo tja. Čakali boste, da vse skupaj čim prej mine.

Kako bi lahko zgoraj omenjeni predavatelj začel, da bi vas bolj pritegnil? Kaj bi lahko naredil, da bi ne bil slišati kot vsi ostali?

Trije nasveti za začetek, ki pritegne občinstvo.

Prvič – ne začenjajte z dolgim pozdravljanjem vsevprek.

Dolgo pozdravljanje na začetku je ne le duhamorno in povsem nezanimivo, temveč tudi neprimerno. Ob formalnih priložnostih pozdravimo vedno v treh, največ štirih korakih. Če je kdo užaljen, ker ga nismo omenili, potem pač ne ve, da pozdravimo res samo najvišjega gosta, morda dva, potem zbrane, in nadaljujemo z uvodom. Za manj formalne priložnosti pa izberemo drugo možnost. To je …

Drugič – začnite drugače, drugače kot ljudje pričakujejo.

Na začetku nastopa imate le nekaj sekund, da v ljudeh aktivirate tisti »O, to bo pa zanimivo.« Ali pač ne. Prav toliko sekund traja, da se ljudje »izklopijo« in svoje misli preusmerijo na »Naj za kosilo naredim purana ali kotlete?«

Za zanimiv začetek, ki pritegne in je manj formalen, lahko uporabite izrek ali citat (po možnosti znane osebe), naštejete pomembna dejstva, poveste kratko anekdoto …

Tretjič – šele potem pozdravite.

Naj vam dam primer. Za nagovor, za prve besede udeležencem našega treninga ZMOREM, bi lahko namesto (pričakovanega) pozdravljanja uporabil latinski citat, ga razložil in potem pozdravil. Takole: »Per aspera ad astra, ali po naše, preko trnja do zvezd. To je misel, ki lepo ponazarja, da se moramo najprej potruditi, preden postanemo res dobri govorniki. Lepo pozdravljeni na treningu ZMOREM, na katerem vas bomo varno popeljali mimo trnov zadrege in treme do točke, s katere boste začeli segati po govorniških zvezdnih utrinkih.«

Ko boste vi razmišljali kako začeti svojo predstavitev, govor, poročilo …, se le potrudite in pripravite, ter potem tudi naredite nekaj, kar vaše občinstvo ne bo pričakovalo.

Jamčim vam, da boste z le malce poguma in drugače izbranimi začetnimi besedami mnogo bolj pritegnili sodelavce na službeni predstavitvi projekta, sokrajane na sestanku lokalne skupnosti, kolege na strokovnem srečanju, volivce pred lokalnimi volitvami …

Seveda sledi tudi vljuden pozdrav, a prav nič ne izgubi na moči, ko ga pomaknemo na drugo mesto.

Torej, ste dovolj pogumni, da boste drugačni? Pa ne tako, da boste spet kot vsi ostali? Kako boste to naredili v povsem konkretni situaciji? Možnosti je še več.

Pridite na trening ZMOREM in jih spoznajte, usvojite, potem pa osvojite svoje občinstvo.

Priložnost imate že 12. in 13. aprila, v naši učilnici v Ljubljani.

Prijazno vabljeni

Alex Gregorič

 

Aha. Smaal Tokku lahko prisluhnete tukaj.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Zadnji prispevki
Naša trenerka
Jasna Štamcar
Naš trener
Alex Gregorič

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke