‘Ni me strah, nimam treme’ ne deluje

Spisal: Alex Gregorič

‘Ko pijete alkohol, ne vozite,’ ali je bolje ‘Ne pijte alkohola, ko vozite’?

Je zgornje vprašanje na mestu? V nadaljevanju si lahko preberete, zakaj postavljena dilema sploh ni prava. Odgovor vas bo morda presenetil. Branje vam bo vzelo 3 minute.

Ne mislite na tremo, ne mislite na tremo, ne mislite na tremo

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli tremo. Običajno jo imamo pred dogodki, ki jih razumemo kot pomembne ali prelomne (poroka), ko se želimo izkazati (izpit), ali pa so nam neznani (pot v tujino).

Pogosta je trema, ki je povezana z govorom pred skupino ljudi. Lahko gre za nastop, govor na kakšni prireditvi, izrekanje želja pred skupino sorodnikov, predstavitev na sestanku, ipd.

Če ste tudi vi med tistimi, ki ste se že srečali s tovrstno tremo, vam je morda povsem dobronamerno že kdo svetoval: “Ne misli na tremo, pa bo.”

A glej ga vraga, bolj kot ste si govorili, da ne boste mislili na tremo, močnejša je bila. Kako to?

Podzavest nima predstave za ‘ne’

Navkljub trudu, da bi sami sebe prepričali, da se ‘ne bojite’, boste dosegli ravno obratno, če boste za svoj notranji dialog uporabljali stavek ‘Ne bojim se, nimam treme.”

Gre za relativno enostavno, a pogosto spregledano dejstvo – naša podzavest ne pozna nikalnic. V primeru stavka ‘Ne bojim se’, naša podzavest ima predstavo za ‘bojazen/strah’, nima pa predstave za ‘ne’.

Rezultat tega, da si govorimo, da nas ne bo strah, ali da se ne bomo ozirali na tremo, je ravno obraten … podzavest misli, da se mora pojaviti strah, trema, ker besede ‘ne’ enostavno ne upošteva.

Testirajte – vaja

Potrebujete potrditev napisanega? Naredite kratek preizkus, vajo, ki jo običajno naredimo tudi na 2-dnevnem treningu retorike in komunikacije ZMOREM:

  • Prosite nekoga, naj vam pomaga. Naj si izbere nekaj, za kar vam bo rekel, da ne mislite (npr. ‘Ne misli na drevo.’), a naj zadrži to zase.
  • Zaprite oči, globoko vdihnite, sprostite se.
  • Zdaj naj vam vaš pomočnik “ukaže” na kaj ne misliti.
  • Spremljajte dogajanje v sebi. Na kaj ste najprej pomislili? Kaj je bilo prvo, kar ste morda videli, slišali, začutili?

Ugotovili boste, da enostavno ne moremo ‘ne’ misliti. Prav tisto, česar naj ne bi mislili, se pojavi v prvem planu. Šele z nekaj truda nam lahko uspe misel odriniti, zamenjati, nadomestiti …, pa še takrat se lahko v ozadju vedno znova in znova prikazuje, se sili v ospredje, nam nagaja …

Kako si pomagati

Rešitev je enostavna. Namesto, da si govorite česa ne marate ali nočete, pomislite na želeno kakovost, na lastnost, ki jo želite priklicati, povabiti v življenje, občutenje …

V primeru treme, bi si lahko rekli npr. ‘Sem pogumen, samozavesten,’ ali ‘Govorim mirno in tekoče, počutim se dobro,’ ali ‘Pred ljudmi mi je prijetno, sprejemajo me,’ ipd.

Prav za premagovanje treme uporabimo na treningu tudi NLP tehniko ‘ustvarjalec novega vedenja’, v kateri se uporablja (samo)govor prav na opisani način.

Dilema alkohola in vožnje

Dilema iz začetka tega sestavka torej sploh ni dilema. Oba zapisa enakovredno (ne)učinkovito vplivata na podzavest. Bilo bi bolj primerno, če bi napisali nekaj takega kot ‘Ko vozite, pijte le brezalkoholne pijače,’ ali kaj podobnega. Še bolje bi bilo, če bi imeli drugo (novo) besedo za brezalkoholne pijače, mar ne?

Poskusite večkrat tvoriti misli in stavke na tak način. Opazili boste pomembno razliko.

Za hiter in učinkovit vstop v svet bolj samozavestnega komuniciranja, prepričljivega nastopa, vam priporočamo 2-dnevni trening retorike in komunikacije ZMOREM.

Ste že kdaj razmišljali, da bi se udeležili kakšne delavnice, treninga retorike? Tu je priložnost.

12. in 13. aprila boste v varnem okolju majhne skupine vadili tudi zgoraj opisani način izražanja. 🙂

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Zadnji prispevki
Naša trenerka
Jasna Štamcar
Naš trener
Alex Gregorič

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke