Govorimo tudi z rokami

Spisal: Alex Gregorič

Na fotografiji vidite gesto, ki si jo najpogosteje razložimo kot “OK” ali “v redu, dobro …”. Potapljači jo poznajo kot mednarodni znak za “ni težav”.

Si jo tako razlagajo vsi, vedno in povsod? Nikakor. Pomen gest oziroma jezika rok je (tudi) kulturno pogojen.

Ponekod ima gesta s fotografije drugačen, a nevtralen pomen. Najpogostejši tak je “nič”. Na Japonskem lahko pomeni »drobiž, kovanec«, v Hongkongu »tri«, v Avstraliji ali »nič« ali tudi »v redu«.

Spet drugje ima taista gesta lahko negativen, celo žaljiv pomen – npr. »ritna luknja«, kot referenca na homoseksualnost (Turčija, Tunizija, Grčija, Bližnji vzhod, Brazilija in določeni deli Nemčije, več Južnoameriških držav.

Z gesto na fotografiji si je ameriški govornik na konferenci v Indiji pridelal kar nekaj negodovanja. V tistem delu Indije si jo namreč razlagajo kot zelo obsceno, neprimerno za javni govor. Njen pomen je tesno povezan z določeno spolno prakso.

Naučite se neverbalne govorice

Dobro je, da smo za spretno (javno) nastopanje in sporočanje opremljeni tudi z znanjem o (nebesedni) govorici rok. Tudi o tej govori retorika. Preden stopimo pred svoje občinstvo se moramo dobro poučiti komu sploh govorimo. Odločitev o “kako” bomo kaj pokazali, je še kako na mestu. Kje pa se tega lahko naučimo?

Priporočam trening retorike ZMOREM.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Zadnji prispevki
Naša trenerka
Jasna Štamcar
Naš trener
Alex Gregorič

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke